Hoe blijf je positief in corona tijd?

In een periode van een corona crisis die al veel te lang duurt, een avondklok die telkens maar weer verlengt wordt en de terrassen die voorlopig nog gesloten blijven, is het niet altijd even makkelijk om positief te blijven. Ook al staat het mooie weer voor de deur, ben je van nature een levensgenieter en laat jij je hoofd niet snel hangen. De rek in deze situatie is er bij veel mensen nu wel uit. Hoe kun je dan toch nog positief blijven in deze tijd? Wij hebben een aantal tips voor je!

1. Zorg goed voor jezelf
Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk, maar verdwijnt bij veel mensen snel naar de achtergrond. Natuurlijk is het belangrijk dat jij je werk goed doet en iedereen om je heen gezond en gelukkig is, maar vergeet jezelf niet!

Dus; slaap voldoende, minimaal 7 uur per nacht. Eet gevarieerd en gezond, blijf in beweging en ga naar buiten. De natuur heeft een positief effect op je gemoedstoestand. Daarnaast is ontspanning ook erg belangrijk. Ga iets doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Voor de een kan dit paardrijden zijn, voor de ander sleutelen aan een motor en een ander vindt het heerlijk om even rustig een boek of tijdschrift te lezen. Plan dit soort moment voor jezelf in. Je hebt dit hard nodig om op te laden!
2. Houd contact met anderen
Mensen zijn kuddedieren. De een wat meer dan de ander, maar onze behoefte aan sociale contacten is bij iedereen erg groot. Sociaal contact is noodzakelijk voor je welzijn en je gezondheid. In deze tijd waarin we persoonlijk contact zoveel mogelijk moeten mijden, is het soms erg lastig om echt in contact te blijven met anderen. We kunnen elkaar veel minder opzoeken, terwijl het juist nu zo nodig is.

Online kunnen we gelukkig nog wel veel contact hebben. Maak hier dan ook gebruik van. Onderhoud regelmatig contact met familie en vrienden. Organiseer bijvoorbeeld eens een online pubquiz, borrel of bingo via Zoom en videobel je vrienden iets vaker.
3. Focus op het positieve
Hoe lastig het soms ook is, probeer je te focussen op de positieve dingen. Kijk naar wat er wel kan. Een wandeling buiten, tijd doorbrengen met je gezin, ouderwets bordspelletjes spelen of ontwikkel nieuwe talenten zoals koken, haken of klussen.

Vermijd daarnaast negativiteit zoveel mogelijk. Natuurlijk kun je elke nieuwsuitzending op tv bekijken, maar wat levert jou dat op? Waarschijnlijk ga je hierdoor alleen maar meer nadenken en houd je er een vervelend en negatief gevoel aan over. Voorkom dat en kijk maximaal 1x per dag een nieuwsuitzending. Gebruik je tijd liever om leuke, mooie en grappige filmpjes te bekijken. Lachen is gezond, helemaal nu!

Door positieve gedachten naar de voorgrond te brengen, ga je je automatisch beter voelen. Je krijgt meer energie en kunt alles beter relativeren. Daarnaast heeft een positieve mindset een positief effect op je immuunsysteem. Niet alleen goed voor je gedachten dus, maar ook voor je lichaam.
4. Laat los wat je niet kunt veranderen
Een beetje een inkopper, maar daardoor niet minder waar. Hoe je het ook wendt of keert, je kunt de situatie niet veranderen. Alles gaat voorbij en dit uiteindelijk ook, alleen heb je er geen invloed op wanneer dit zal zijn.

Pas op dat je niet voortdurend gaat piekeren over dingen waar je toch geen invloed op hebt. Denk aan je gezondheid of die van de mensen om je heen, de economische situatie na de crisis, je vakantie in het buitenland die niet door kan gaan of het feit dat je weinig leuks buiten de deur kunt doen. Piekeren zorgt ervoor dat je onbewust negatief gaat denken en dat wil je voorkomen (zie tip 3).

Herken je negatieve gedachten over de toekomst en probeer ze dan los te laten, omdat je er gewoonweg geen controle over hebt. Leer vertrouwen te hebben dat als er dingen gaan gebeuren in de toekomst, er altijd een oplossing voor is.

En voor nu; aanvaard de situatie zoals die is. Het heeft geen zin om te vechten. De situatie is zoals ze is en we kunnen er alleen maar het beste van maken.
 
Bronnen:
https://www.b-tonic.be/inspiration/5e73bee8ea612f001d993618
https://sochicken.nl/coronacrisis-positief-benaderen
https://www.anneraaymakers.nl/9-tips-voor-een-positieve-mindset-in-het-corona-tijdperk/