De ideale kandidaat, soms dichterbij dan je denkt.

In verschillende sectoren heeft het aantal openstaande vacatures een hoogtepunt bereikt. De zorg heeft te weinig mensen, de speurtocht naar leerkrachten neemt grote vormen aan en de technische sector schreeuwt om mensen.

Dit maakt de arbeidsmarkt krapper dan ooit. Misschien heb je er zelf ook wel mee te maken. Ben je hopeloos op zoek naar die ideale kandidaat, die ondertussen voelt als een speld in de hooiberg… Stop met het jezelf onnodig moeilijk maken naar het vinden van de juiste kandidaat. Kijk eens verder dan alleen de perfecte cv en focus op de soft skills. Dit loont, echt waar!

Verder kijken

Veel bedrijven houden tijdens het proces van werving en selectie erg vast aan opleiding, certificaten en werkervaring. Heel begrijpelijk, want je zoekt iemand die aansluit bij de organisatie en de functie op de gewenste manier kan vervullen. Toch is het ook erg verstandig om verder te kijken dan opleiding en ervaring en meer te richten op de zogenoemde soft skills.

Soft skills hebben de toekomst

Door teveel te richten op de technische vaardigheden kan je het jezelf onnodig moeilijk maken om goede kandidaten voor een functie te vinden. Volgens Joost Fortuin, Managing director; ‘is een goede cv nog geen garantie dat iemand binnen je bedrijf zal slagen.’ Hiervoor zijn soft skills nodig. Denk aan communicatieve vaardigheden,  doorzettingsvermogen en werken in teamverband. Deze vaardigheden zijn veel minder makkelijk meetbaar dan harde functie-eisen en worden daardoor minder snel meegenomen in een selectieproces.

"Technische vaardigheden kun je aanleren, soft skills niet"
Meer dan een cv

Tijdens het beoordelen van sollicitaties kan het functieprofiel een richting geven om een keuze te maken voor het wel of niet uitnodigen van een kandidaat. Maar overweeg ook eens om een kandidaat uit te nodigen die minder goed aansluit bij het functieprofiel, maar wel een fantastische motivatiebrief heeft geschreven. Of bijvoorbeeld ervaring heeft opgedaan die jouw organisatie verder kan brengen. Door verder te kijken dan alleen een cv komen er hele nieuwe mogelijkheden. Je krijgt kandidaten op je pad die misschien op basis van het functieprofiel afgewezen zouden worden, maar die voor je organisatie een hele aanwinst kunnen zijn.  

Dit betekent natuurlijk niet dat gewenste vaardigheden, kennis en ervaring niet meer van belang zijn. Maar technische vaardigheden kun je aanleren, soft skills (bijna) niet. Zo kan je een werknemer met de juiste soft skills doormiddel van training de technische vaardigheden laten bijspijkeren. Andersom is dat veel lastiger.

De relatie tot werk verandert

Om beter in te kunnen spelen op de behoeften van huidige en toekomstige medewerkers is het verstandig om als onderneming hier op in te spelen en voorbij de CV te kijken. Steeds meer mensen willen een persoonlijke band hebben met het bedrijf waarvoor ze werken, met het product of de service die ze leveren. Hiervoor is nauwere samenwerking onderling belangrijker geworden en omdat goed te laten verlopen zijn soft skills onmisbaar. Ook de kans dat werknemers eerder vertrekken wordt verkleind bij een selectie waarin soft skills worden meegenomen. Voor wie werknemers op lange termijn wil blijven binden en boeien, zal tijdens de selectie rekening moeten houden met het aansluiten van de waarden en soft skills van een sollicitant bij het bedrijf en het team.


En daarom is de juiste kandidaat soms dichterbij dan je denkt. Als je maar iets verder kijkt dan alleen een cv en kandidaten die niet direct in het functieprofiel passen een kans geeft. Ga eens in gesprek met een kandidaat om te beoordelen of er genoeg persoonlijke kenmerken zijn die goed aansluiten bij de cultuur en doelen van de organisatie. Je zult zomaar eens verrast kunnen worden en de kandidaat vinden die je zoekt! Die vaardigheden kun je immers aanleren, persoonlijkheid niet.

Bronnen:
https://www.ad.nl/ad-werkt/minder-werklozen-meer-banen-recordaantal-vacatures-op-arbeidsmarkt~a6e2eaa7/
https://www.mfselect.nl/1268370/Blog-Word-geen-gevangene-van-je-functieprofiel.html
https://finance.nl/artikel/werkgevers-selecteren-te-weinig-op-soft-skills-van-sollicitanten
https://www.michaelpage.nl/nieuws-inzichten/studies/tfoh-the-future-of-hiring