Vakantie! Zo laat jij je werk thuis.

Het is eindelijk zo ver: de vakantie! Tijd om te ontspannen, bij te tanken en weer helemaal op te laden. Maar soms lukt het complete ontspannen toch niet helemaal. In je hoofd ben je nog met je werk bezig. Hoe zorg je ervoor dat je jouw werk wel helemaal los kan laten en echt kan ontspannen? Wij hebben een aantal tips voor je verzameld om je werk wél even los te laten tijdens vakantie.

Goede voorbereiding
We beginnen bij een goede voorbereiding. Ze zeggen natuurlijk niet voor niks: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ ;). Zorg op je werk voor een goede overdracht, met voldoende tijd hiervoor ingepland. Schrijf van te voren belangrijke onderdelen en punten voor jezelf op die besproken moeten worden. En werk je mail en to do’s zoveel mogelijk bij. Op deze manier is de kans dat er opeens nog dingen te binnen schieten op je vakantie veel kleiner.

Afbouwen
Het duurt altijd even voordat je volledig kan ontspannen. Afbouwen is dan ook erg belangrijk. Veel mensen ronden hun taken pas af op de laatste werkdag voor de vakantie. Probeer hier eerder mee te beginnen. Maak een lijstje met de belangrijkste onderdelen en werk deze stuk voor stuk af.

Afwezigheidsmelding
Zorg ervoor dat er een afwezigheidsmelding op je e-mail aanstaat. Verwijs hierbij naar een nummer of e-mailadres voor dringende vragen. Heb je ook een werktelefoon? Spreek dan een voicemail in. Vertel wanneer je met vakantie bent, wanneer je weer terug bent en met wie contact opgenomen kan worden voor dringende vragen.

Afspraken
Wat ook stress wegneemt is van te voren duidelijk afspraken te maken met je collega’s. Spreek af waarvoor ze je eventueel kunnen bereiken, wanneer ze dat dan kunnen doen en op welke manier ( via Whatsapp bijvoorbeeld).

Maak het voor jezelf gemakkelijk
Laat je werktelefoon thuis, zet werkgerelateerde groepsapps op stil en zet notificaties van bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook ook uit. Heb je de werkmail op je eigen telefoon, zet hiervan de meldingen ook uit. En het allerbeste om te ontspannen is natuurlijk om je telefoon gewoon helemaal niet aan te raken.
Vakantie is bedoeld om tot rust te komen. Gebruik je vakantie dan ook om nieuwe energie op te doen, om daarna weer met frisse blik en energie aan het werk te gaan. Hopelijk kunnen deze tips hierbij helpen. Fijne vakantie!

Bronnen: https://www.monsterboard.nl/carriere-advies/artikel/werk-loslaten-vakantie-tips
https://sochicken.nl/echt-loslaten-op-vakantie
https://timemanagement.nl/controle-loslaten/