Werknemersblog: Wat is werkgeluk?

03-06-2021

Werkgeluk, het is veranderd in de afgelopen generaties. Waar vroeger een vast contract, zekerheid en een ‘oude dag vergoeding’ het helemaal was. Kiezen nu steeds meer mensen voor het hoogst haalbare: geluk. En niet alleen privé, maar ook op je werk. Vooral op je werk. En zo hoor je de term werkgeluk steeds vaker.  Er worden boeken over geschreven, lezingen over gegeven en er is zelfs een ‘week van het werkgeluk’ in het leven geroepen. Maar wat is werkgeluk eigenlijk? Wanneer ben je echt gelukkig op je werk en welke stappen kan je ondernemen om werkgeluk te ervaren?

Geluk
Geluk wordt vaak kort omschreven als het tevreden zijn met je leefomstandigheden. Hierbij komen verschillende positieve emoties naar voren, zoals vrolijkheid, vreugde en ontspannenheid. Veel meer dan alleen plezier hebben dus. En zo is het ook bij werkgeluk. Het gaat verder dan ‘een leuke baan’ hebben. Een exacte omschrijving van werkgeluk is er niet, de term kan in iedere context een andere betekenis hebben. Maar er wordt wel veel over gesproken. Zo zijn er onderzoeken over werkgeluk, bieden adviesbureaus workshops ‘werkgeluk’ aan en zijn er modellen ontworpen om je werkgeluk te meten.

Werk dat bij jou past
Kort gezegd is een groot onderdeel van werkgeluk iets doen wat bij jou past. Dat je werkzaamheden op je werk doet die aansluiten bij jouw belangrijkste persoonlijke waarden. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk dat de wereld duurzaam omgaat met afval, of word je er blij van dat alles administratief goed geregeld is? Dan moet je daar iets mee doen! Daarmee vergroot je gelijk de emotionele betrokkenheid bij je werk, voelt het goed en is het belangrijk voor je. Wat dus je werkgeluk vergroot.

Omgaan met tegenvallers
Het omgaan met tegenvallers is ook een groot onderdeel van werkgeluk. Vooral de manier waarmee je omgaat met tegenvallers. Veel mensen blijven er lang mee zitten als iets niet lukt, of tegenvalt. Ze gaan dan piekeren en nadenken. Dit geeft negatieve gedachtes en emoties. Het beste is relativeren, jezelf herpakken en je opnieuw focussen. Dit klinkt natuurlijk erg gemakkelijk en zal ook zeker niet vanzelf gaan. Maar als je bewust bent van de situatie, helpt dit zeker al de helft. Daarnaast is een fijne werkplek met fijne collega’s erg belangrijk. Een plek waar je jezelf kunt zijn en op je gemak bent. Dit heb je niet altijd voor het kiezen. Maar voel jij je niet op je gemak bij je collega’s dan heeft dit invloed op jouw werkgeluk en prestaties.

Wat is werkgeluk dan?
Het is natuurlijk gewoon veel leuker om met dingen bezig te zijn waar je blij van wordt. Met plezier naar je werk te gaan en voldoening uit je werk te halen. Veel van de onderdelen die genoemd zijn ben jezelf de baas over. Wie doelbewust kiest, zelf beslissingen neemt over zijn loopbaan, niet te veel piekert en aardig is voor zijn of haar omgeving kan genieten van echt werkgeluk. Het werkgeluk ligt in jouw handen! Jij kiest voor jouw geluk, ook op je werk.

Heb je op dit moment een baan, maar wil je liever iets anders. Of wil je en andere draai aan je loopbaan geven? Wij helpen je met JobSwitch, van vaste baan naar vaste baan. Klik hier voor meer informatie.

Bronnen: https://www.tiggelaar.nl/de-vier-pijlers-van-werkgeluk/ https://sense2b.nl/werkgeluk-als-bedrijfsmodel/