Blog: Wat is nou de ideale baan?

Werk is voor veel mensen een groot onderdeel van het leven. Daarom is het ook zo belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. Eerder hadden wij het in onze blog al over werkgeluk, waarbij we het vooral hadden over wat werkgeluk eigenlijk is. Hier kwam duidelijk naar voren dat je om echt werkgeluk te ervaren, je moet doen wat bij je past. Maar hoe weet je of jouw baan bij je past? En wat is de ideale baan? Bestaat de ideale baan eigenlijk wel? En als die bestaat hoe weet je dan wat dat is en hoe vind je die dan? Hieronder vind je een aantal handvaten om deze te vinden.

Zoek vanuit jezelf

Natuurlijk lijkt het gras altijd groener aan de overkant en weet je nooit van te voren echt zeker of een baan bij je past. Om de kans op het vinden van de juiste baan te vergroten is het belangrijk om vanuit jezelf te zoeken. Veel mensen die op zoek gaan naar een nieuwe baan, zoeken online naar vacatures en kijken daarbij naar de functie-eisen die gevraagd worden. Op deze manier kom je direct in een maatstaaf en wensen van een ander. Draai het eens om! Ga vanuit jouw perspectief en wensen zoeken. Bedenk voor jezelf waar jouw ideale baan aan moet voldoen. Welke taken zou je het liefst vervullen? Wat zou jouw ideale werkomgeving zijn? Welk werk zou goed aansluiten bij je persoonlijkheid?

Werk vanuit je sterke kanten

Naast werk uit te voeren wat past bij jou als persoon, is het ook belangrijk om werk te hebben waar je goed in bent (of wordt). Door werk te doen waar jouw sterke kanten benut worden ervaar je namelijk automatisch meer werkplezier. Maar wat zijn je sterke kanten? Je sterke kanten, oftewel je competenties, kunnen van alles zijn. Dit kunnen vakspecifieke competities zijn zoals; koken, installeren, programmeren etc. Maar ook generieke competenties zoals; samenwerken, creativiteit, loyaliteit etc. Je sterke kanten zijn vaak voor jezelf vanzelfsprekend, waardoor je deze vaak onvoldoende opmerkt. Vraag dan ook aan anderen in je omgeving wat zij sterke kanten van jou vinden om er achter te komen.

Denk niet direct (te) praktisch

Als je voor jezelf duidelijker hebt wat jij leuk vindt, wat je zoekt in een baan en waar je sterke kanten liggen, kan je verder kijken. Ken je de Golden Circle van Simon Sinek? Dit model wordt veelal gebruikt om het wat, hoe en waarom van bedrijven te achterhalen. Maar kan ook goed helpen om eens vanuit een ander perspectief te kijken.

Het is een simpel, maar krachtig model dat eerst uit gaat van het Waarom, daarna het Hoe en vervolgens het Wat. We zijn namelijk snel geneigd om direct praktisch te denken, waardoor we automatisch dingen uitsluiten. Als we eerst vanuit het Waarom denken, dus waarom wil je iets doen? Vervolgens bedenken Hoe je dat wilt doen. Hoe zie je die droombaan voor je? Om uiteindelijk vanuit het Wat, praktisch te bedenken wat je dan kan doen, bekijk je het op geheel andere wijze. De Golden Circle is een hulp om te voorkomen direct (te) praktisch binnen bestaande stramienen te denken. Want misschien bevindt zich buiten deze stramienen wel jouw ideale baan!

Doen wat je gelukkig maakt

Niets zal je zoveel plezier geven als doen wat je echt wilt. Dat is het allerbelangrijkste, maar kan ook het aller moeilijkste zijn. Een baan vinden die past bij jou als persoon en aansluit bij je sterke kanten zijn belangrijke randvoorwaarden bij het vinden van de ideale baan. Daarnaast is het belangrijk om op een andere manier op zoek te gaan. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van je ideale baan? Bekijk onze dienst JobSwitch eens, misschien kunnen wij je verder helpen.

Bronnen: https://www.staatvandienst.nl/nieuws/6-tips-om-je-droombaan-te-vinden/ https://www.serracoaching.com/2015/03/hoe-vind-je-een-baan-die-je-gelukkig-maakt-en-die-ook-nog-goed-betaald/ https://www.newstart.nl/blog/de-meest-gemaakte-fout-bij-het-vinden-van-je-droombaan/ https://www.jobpersonality.com/persoonlijkheid-en-werk